Antimicrobial Test (Inhibition Zone/Disc)
Antimicrobial test (Inhibition zone/disk) method is based on the principle that antibiotic-impregnated disk, placed on agar previously inoculated with the test bacterium, and the antibiotic diffuses radially outward through the agar medium producing an antibiotic concentration gradient. A clear zone or ring is formed around an antibiotic disk after incubation if the agent inhibits bacterial growth.
The disk diffusion method is performed using Mueller-Hinton Agar (MHA), the best medium for routine susceptibility tests. It has good reproducibility, low sulfonamide, trimethoprim, and tetracycline inhibitors, and gives satisfactory growth of most bacterial pathogens.
How SIG can Help
SIG Laboratory can perform analysis on antimicrobial tests according to the disk diffusion method using Mueller-Hinton Agar (MHA).
Method of Analysis
Antimicrobial test in SIG Laboratorium using Disk-diffusion Method.
Several microorganisms can be tested:
- Bacillus cereus
- Bacillus subtilis
- Enterobacter aerogenes
- Enterococcus faecalis
- Enterococcus hirae
- Escherichia coli
- Lactobacillus sp
- Listeria monocytogenes
- Pseudomonas aeruginosa
- Salmonella sp
- Salmonella typhimurium
- Shigella sp
- Staphylococcus aureus
- Vibrio cholerae
- Klebsiella pneumonia
- Streptococcus pneumonia
- Aspergillus niger (Mold)
- Aspergillus brasiliensis (Mold)
- Candida albicans (Yeast)
Library of Knowledge
Kenali Faktor-Faktor Keamanan Makanan Dari Sisi Pengujian di Lab Uji Makanan
Keamanan makanan adalah salah satu aspek paling penting dalam industri pangan. Dengan meningkatnya kesadaran keamanan makanan, konsumen nantinya juga akan memperhatikan apa yang mereka konsumsi. Oleh karena itu, lab uji makanan berperan penting untuk memastikan bahwa...
Lakukan Uji Lab Makanan Pada Produkmu, Tingkatkan Kepercayaan UMKM Berkualitas
Di tengah persaingan yang semakin ketat di sektor makanan, usaha mikro, kecil, dan menengah (UMKM) harus berupaya lebih keras untuk menarik perhatian konsumen. Salah satu cara efektif untuk membedakan produkmu dengan yang lain adalah dengan melakukan Uji Lab Makanan. ...
SIG – Peran Lab Uji Produk Terakreditasi & Independen Untuk Dukung Perkembangan Bisnis Produk
Saat ini persaingan bisnis sangat ketat di pasaran, Hal ini yang kemudian membuat kualitas produk menjadi faktor kunci penentu keberhasilan sebuah bisnis. Untuk memastikan bahwa produk yang ditawarkan sebuah perusahaan memenuhi standar kualitas dan keamanan yang...
SIG Laboratory
Graha SIG, Jl Rasamala No. 20, Taman Yasmin, Bogor, Jawa Barat 16113.
Phone. +62 251 7532 348
WhatsApp. +62 82 111 516 516
Email. marketing-sig@saraswanti.com
SIG Jakarta
Jl. Percetakan Negara No. 52 B RT 006 / RW 001, Rawasari, Cempaka Putih, Jakarta Pusat 10570.
Phone. +62 21 2147 9292
SIG Surabaya
AMG Tower, 12th Floor, Jl. Dukuh Menanggal 1-A, Gayungan, Surabaya, Jawa Timur, 60234.
Phone. +62 31 8253 1288
WhatsApp. +62 818 885 165
Email. marketing@sigsurabaya.com
SIG Semarang
Jl. Kanfer Raya Blok R No. 4 Pedalangan, Kec. Banyumanik, Kota Semarang, Jawa Tengah 50268.
Phone. +62 24 7004 0541
WhatsApp. +62 812 9000 5165
Email. cs.sigsmg@saraswanti.com
SIG Medan
Jl. Bunga Asoka, Ruko Komp. Asoka Raya Residance No. 1, Medan Selayang, Sumatera Utara 20133,
WhatsApp. +62 822 7207 9665
Email. salesmedan.sig@saraswanti.com
SIG Yogyakarta
WhatsApp. +62 896 4856 9422
Email. arifin.sig@saraswanti.com
SIG Makassar
WhatsApp. +62 853 3843 9816
Email. anwar@sigsurabaya.com
Operational Hours
Monday to Friday
08.00 - 17.00 WIB.
FOLLOW US