Phenol Coefficient
To use disinfectants effectively, it is necessary to know the strength of their power to kill microbes by using phenol as a comparison. Phenol is a disinfectant that is effective in killing germs. Phenol coefficient is the ratio of the measure of the potency of an antimicrobial agent compared to phenol as a reference.
Phenol is used as a standard because phenol is often used to destroy microorganisms. The phenol coefficient value less than 1 indicates that the antimicrobial compound is less effective than phenol. Conversely, if the phenol coefficient is more than 1, the antimicrobial material is more potent than phenol. The phenol coefficient is determined by dividing the highest dilution of phenol, which destroys microorganisms within ten minutes but does not destroy within five minutes. The highest dilution of the antimicrobial agent that kills microorganisms in ten minutes but not in five minutes.
How SIG can help
SIG Laboratory can perform phenol coefficient analysis in disinfectant.
Microorganisms can be tested:
- Bacillus cereus
- Bacillus sp.
- Bacillus subtilis
- Enterobacter aerogenes
- Enterococcus faecalis
- Escherichia coli
- Listeria monocitogenes
- Pseudomonas aeruginosa
- Salmonella sp
- Salmonella Typhimurium
- Shigella sp
- Staphylococcus aureus
- Streptococcus sp.
Method of Analysis
The method used to determine the effectiveness of the disinfectant is the phenol coefficient analysis method.
The reference for the phenol coefficient test is AOAC 955.11. The principle of this method is finding the highest dilution in the phenol solution and the disinfectant solution so that both can kill microbes within 10 minutes, but not in 5 minutes. The highest dilution results obtained from the disinfectant are then compared with phenol to get the phenol coefficient value.
Library of Knowledge
Lebih dari Sekedar Tes, Ini Manfaat Lab Uji Makanan Untuk Industri
Dalam industri makanan, kualitas dan keamanan produk adalah hal yang paling utama. Tidak hanya untuk menjaga reputasi, tetapi juga untuk memastikan konsumen mendapatkan produk yang aman dan berkualitas. Di sinilah peran lab uji makanan menjadi sangat vital. Lab uji...
Dari Lab ke Konsumen: Bagaimana Produk Diuji Melalui Lab Uji Produk
Di dunia yang serba cepat ini, kualitas produk adalah segalanya. Tapi pernahkah Anda bertanya-tanya bagaimana produk yang kita gunakan sehari-hari diuji dan dijamin kualitasnya? Proses ini tidak terjadi begitu saja; ada perjalanan panjang yang dilalui produk dari lab...
Pentingnya Lab Uji Produk Agar Kualitas Terjamin
Pada era modern ini, kualitas produk menjadi salah satu faktor utama yang diperhatikan oleh konsumen. Menggunakan lab uji produk menjadi langkah penting untuk memastikan bahwa produk yang dijual memenuhi standar kualitas dan keamanan yang ditetapkan. Dengan demikian,...
SIG Laboratory
Graha SIG, Jl Rasamala No. 20, Taman Yasmin, Bogor, Jawa Barat 16113.
Phone. +62 251 7532 348
WhatsApp. +62 82 111 516 516
Email. marketing-sig@saraswanti.com
SIG Jakarta
Jl. Percetakan Negara No. 52 B RT 006 / RW 001, Rawasari, Cempaka Putih, Jakarta Pusat 10570.
Phone. +62 21 2147 9292
SIG Surabaya
AMG Tower, 12th Floor, Jl. Dukuh Menanggal 1-A, Gayungan, Surabaya, Jawa Timur, 60234.
Phone. +62 31 8253 1288
WhatsApp. +62 818 885 165
Email. marketing@sigsurabaya.com
SIG Semarang
Jl. Kanfer Raya Blok R No. 4 Pedalangan, Kec. Banyumanik, Kota Semarang, Jawa Tengah 50268.
Phone. +62 24 7004 0541
WhatsApp. +62 812 9000 5165
Email. cs.sigsmg@saraswanti.com
SIG Medan
Jl. Bunga Asoka, Ruko Komp. Asoka Raya Residance No. 1, Medan Selayang, Sumatera Utara 20133,
WhatsApp. +62 822 7207 9665
Email. salesmedan.sig@saraswanti.com
SIG Yogyakarta
WhatsApp. +62 896 4856 9422
Email. arifin.sig@saraswanti.com
SIG Makassar
WhatsApp. +62 853 3843 9816
Email. anwar@sigsurabaya.com
Operational Hours
Monday to Friday
08.00 - 17.00 WIB.
FOLLOW US